Hogyan alapíthatok autósiskolát?

Mint minden vállalkozás indítása esetében, ezúttal is számos olyan megválaszolandó kérdés merül fel, amelyeket még azelőtt érdemes tisztázni, mielőtt belefognánk a tényleges cégalapításba. Néhány figyelembe veendő szempont a mérlegeléshez, a teljesség igénye nélkül:

Megvannak-e a szükséges személyi feltételek?

Iskolavezető

Amennyiben autósiskolát akarunk alapítani, mindenképpen szükségünk van egy iskolavezetőre, aki az iskola szakmai irányítását végzi, felel az oktatási tevékenységért, valamint kapcsolatot tart a hivatalos szervekkel (pl. a Nemzeti Közlekedési Hatósággal). Az iskolavezetőnek nem feltétlenül kell azonosnak lennie az iskola tulajdonosával, tehát mást is helyezhetünk ebbe a beosztásba, feltéve, hogy az illető rendelkezik
– érettségi bizonyítvánnyal,
– érvényes vezetői engedéllyel;
– büntetlen előéletet igazoló erkölcsi bizonyítvánnyal,
– PÁV II. minősítéssel,
– a megfelelő, hivatalos képesítő oklevelekkel (közlekedési ismeretek, műszaki ismeretek, a járművezetés gyakorlata), valamint
– iskolavezetői oklevéllel. (Az oklevél szaktanfolyam elvégzésével és az azt lezáró vizsga eredményes letételével szerezhető meg. A képesítést megszerzetteknek ezen kívül fel kell vetetniük magukat a Nemzeti Közlekedési Hatóság lakhely szerint illetékes regionális igazgatóságánál az iskolavezetői névjegyzékbe. Fontos! Az iskolavezetői poszt egyidejűleg csak egy képzési szervnél – azaz autósiskolánál – tölthető be!)

Szakoktatók

Mivel az egyoktatós vállalkozás gyakorlatilag életképtelen, szükségünk lesz elméleti és gyakorlati oktatókra is, akik elvégezték a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt szaktanfolyamot, valamint szerepelnek a hatóság hivatalos szakoktatói névjegyzékében.
A szakoktatókat alkalmazottként vagy alvállalkozóként foglalkoztathatjuk úgy, hogy mindkét esetben szigorúan betartjuk az ide vonatkozó törvényeket, hatósági rendelkezéseket.

Adminisztráció

Az ügyfélfogadást és -tájékoztatást, a számlázást akár valamelyik, a vállalkozásban hivatalosan részt vevő családtagunk is végezheti. Más a helyzet a könyveléssel, amelyet mindenképpen érdemes szakemberre (könyvelő irodára) bízni. Bizonyos vállalkozási formák – például kft. – esetében gyakorlatilag mérlegelési lehetőség sincs, hiszen esetükben törvény írja elő a kettős könyvvitelt.

Rendelkezem-e megfelelő tőkével a vállalkozás elindításához?

Egy autósiskola elindítása tőkeigényes dolog. Gondoskodni kell ügyfélfogadó helyiségről, az előírásoknak megfelelő vásárolt vagy bérelt oktató helyiségekről, a meghatározott szemléltető eszközökről, saját tulajdonban lévő vagy bérelt, az előírásoknak megfelelő tanpályáról, a 24/2005. (VI.21.) GKM rendelet 4. és 5. melléklete által pontosan leírt oktató gépkocsiról. Mindemellett természetesen a cégalapításnak is vannak költségei, de jelentős anyagi eszközöket igényel az új autósiskola reklámozása is.
Mindezeken túlmenően számolni kell azzal, hogy a piaci bevezetés első időszakában még nem keletkezik annyi bevétel, amely fedezné a tárgyi és személyi kiadásokat. Figyelem! A rezsi- és üzemanyagköltségeket, valamint a járulékokat a kezdeti, még veszteséges időszakokban is fizetni kell. A leírtakból következik, hogy az autósiskolát alapító személynek vagy személyeknek rendelkezniük kell bizonyos mennyiségű tartalékkal.

Tervezett tevékenységi helyszínünkön

– hogyan alakul a demográfiai helyzet?
Ez azért nagyon fontos, mert egy elöregedő népességű településen vagy területen nyilvánvalóan túl kis létszámban képviselteti magát az elsődleges célcsoportnak számító, ideális esetben folyamatosan újratermelődő 17–25 éves korosztály, így az autósiskola potenciális ügyfélköre drasztikusan leszűkül.

– milyenek a gazdasági viszonyok?
Nyilvánvaló, hogy egy magasabb jövedelmi viszonyokkal rendelkező, gazdaságilag fejlettebb térség nagyobb fizetőképes kereslettel rendelkezik. Lakóhelye ezen tényezőivel általában nagyjából mindenki tisztában van, de ha valaki a pontos gazdasági  mutatókra kíváncsi, azokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján megtalálhatja, de fogódzót jelentenek az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) évenként közzétett, a személyi jövedelem-adó területenkénti átlagos összegéről közzétett adatai is.
Nemcsak az éppen aktuális gazdasági helyzetről érdemes azonban alaposan tájékozódni, hanem a jövőbeni kilátásokról is (pl.várható gyáralapítások vagy éppen -bezárások, turisztikai, kulturális és oktatási beruházások stb.)

– milyenek a kereslet-kínálat viszonyai?
Mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy a már meglévő autósiskola-kínálat mennyire fedi le a piacot, és ennek tükrében érdemes-e arra új szereplőként belépni. Ha erre a kérdésre igen a válasz, azt kell meghatározni, hogy mekkora az a vállalkozási méret, amely gazdaságosan képes működni. (Nyilvánvaló például, hogy a nagyobb hallgatói létszám csökkenti a fajlagos költségeket.)

Konklúzió

Amennyiben a fenti kérdésekre adott válaszok kiértékelése során kedvező kép rajzolódik ki előttünk, elindíthatjuk a vállalkozás megalapítását a törvények, rendeletek által előírt módon (pl. vállalkozói igazolvány igénylése, cégalapítás, bankszámlanyitás, KSH törzsszám-kérés, bejelentkezés az APEH-hez, szakmai kamarai tagság igénylése, felnőttképzési akkreditáció megszerzése stb.).

Hogyan lehetek gépjárművezető-szakoktató?

Adminisztratív követelmények

Aki az iskolaalapításhoz nem rendelkezik elég tőkével, de a gépjárművezető-oktatás területén szeretne tevékenykedni, azok számára legkézenfekvőbb a szakoktatóként – alkalmazotti vagy ennél gyakrabban alvállalkozói státuszban – való elhelyezkedés.
Ehhez mindenképpen el kell végezni a Nemzeti Közlekedési Hatóság lakóhely szerint illetékes regionális igazgatósága által engedélyezett szaktanfolyamot, amely közlekedési ismeretek, műszaki ismeretek és járművezetői gyakorlat szakokból áll.
A szaktanfolyamra azok jelentkezhetnek, akik
– betöltötték 22. életévüket,
– rendelkeznek középiskolai érettségivel,
– büntetlen előéletűek,
– rendelkeznek B kategóriás jogosítvánnyal (kizárólag elméleti szakos szakoktatói tanfolyam esetén),
– rendelkeznek az oktatni kívánt járműkategóriának megfelelő, érvényes vezetői engedéllyel és PÁV II. minősítéssel (gyakorlati szakos szakoktatói tanfolyam esetén).

Szükséges személyes tulajdonságok

Az adminisztratív követelményeken túl van néhány olyan személyes tulajdonság, amely mindenképpen szükséges ahhoz, hogy valaki hosszú távon is megtalálja számítását gépjárművezető-szakoktatóként. Ezek közül néhány:

– jó kommunikációs képesség;
– intelligencia;
– gyors reakcióképesség;
– nagyfokú érzelmi/idegi terhelhetőség (a hatékony konfliktuskezelés érdekében);
– műszaki érdeklődés;
– igény a folyamatos tanulásra, önképzésre.

Egészségügyi alkalmasság

Mivel a közlekedés veszélyes üzem, minden lehetséges rizikófaktort ki kell iktatni. Éppen ezért van néhány kizáró egészségügyi tényező, amelyek megléte esetén nem végezhető gyakorlati szakoktatói tevékenység. Ezek:

– szív- és keringési megbetegedések;
– máj-, gyomor- és bélbetegségek;
– reumatikus megbetegedések;
– végtagok károsodása;
– légutak megbetegedése;
– cukoranyagcsere-zavarok;
– ájulás, egyensúlyzavarok;
– gyógyszer-, illetve alkoholfüggőség és egyéb szenvedélybetegségek;
– pszichikai és idegrendszeri megbetegedések;

– krónikus bőrbetegségek.