Melyik autósiskolát válasszam?

A magyarországi autósiskola-piac meglehetősen telített. E helyzet nyilvánvaló előnye, hogy nagy a választék nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is. Hátránya, hogy a rendkívül éles versenyben némely autósiskola minőségbeli engedményekkel kompenzálja átlagosnál kedvezőbb árait – érdemes leszögezni ugyanakkor, hogy a vetélytársakhoz képesti alacsonyabb ár nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott iskola gyengébb színvonalú lenne a drágábbaknál.
A megfelelő autósiskola kiválasztása nagyban függ attól, hogy ki milyen jogosítványt szeretne, hiszen például „C” vagy „D” kategóriás képzést jóval kevesebben kínálnak, mint B-st. Ebből az is következik, hogy például az előbb említett kategóriájú tanfolyamok ára között a piacon nincs akkora különbség, mint a „B”-sek között.
Mivel Magyarországon a jelentkezők többsége „B” kategóriás jogosítványt kíván szerezni, elsősorban az ő számukra sorolunk fel néhány megszívlelendő jó tanácsot a megfelelő iskola kiválasztásához:

1. Tájékozódjunk körültekintően, mielőtt jelentkeznénk bármilyen autóvezetői tanfolyamra.

Komoly anyagi és erkölcsi veszteségeket előzhetünk meg azzal, ha jelentkezés előtt rászánunk egy kis időt a tájékozódásra az árakkal és az elvárható szolgáltatásokkal kapcsolatban. Szerencsére ma már ez egyáltalán nem nehéz az internetnek köszönhetően, hiszen majdnem minden autósiskolának van internetes honlapja, de vannak olyan oldalak is, ahol több iskola ajánlatait hasonlíthatjuk össze.

Figyelem! Nagy segítséget nyújthatnak azok a személyes tapasztalatok is, amelyeket a jelenlegi vagy egykori tanulók az internetes fórumokon osztanak meg másokkal. Ezen internetes fórumok felkeresése ezért feltétlenül ajánlott!
Aki valamilyen oknál fogva jobban bízik a személyes kommunikációban, bátran kérdezze meg friss tapasztalattal rendelkező családtagjait, barátait, iskola- vagy munkatársait.

Akinek van erre ideje, személyesen is gyűjthet némi információt a számításba jöhető autósiskolákkal kapcsolatban a következő módokon:

– Győződjünk meg arról, hogy milyen körülmények között zajlik az oktatás.
Ahol mereven elzárkóznak ettől, onnan máris érdemes továbbállni. Ha adott esetben magába az oktatóterembe nem is sikerül bejutnunk, sokat elmond az iskoláról, ha láthatóan lepusztult, elhanyagolt a környezete. Erre annak tudatában is nagyon figyeljünk oda, hogy az autósiskolák egy jelentős része bérelt helyiségekben oktat.
– Érdeklődjünk telefonon.
Ilyenkor általában máris szűkülni kezd a kör. Amelyik iskolában sokadszori próbálkozásra sem veszik fel a telefont, vagy ha mégis, akkor kelletlenül, modortalan stílusban beszélnek velünk, azzal nem nagyon érdemes tovább foglalkozni. A 21. században igazán elvárható egy szolgáltatást nyújtó cégtől, hogy vezetői és alkalmazottai kellő szolgálatkészséggel és intelligenciával rendelkezzenek.

2. Kérjünk ajánlatot!

Ragaszkodjunk ahhoz, hogy az ajánlat minden részletre terjedjen ki, így ne csak az elméleti és gyakorlati órák árát tartalmazza, hanem a vizsgadíjakat és hatósági illetékeket is, amelyeket semmiképpen nem spórolhatunk meg.

Vigyázat, buktatók! Különösen – de nem kizárólag – a feltűnően kedvező, akciós részvételi díjat meghirdető iskolák esetében fordul elő, hogy a gyakorlati pótórák díjai sokkal magasabbak az alapórák árainál. Gyanút ébresztő az is, ha nemcsak drágák a pótórák, hanem az iskola még kötelezően elő is írja ezek számát sikertelen vizsga esetén. Ebből jogosan levonható a következtetés, hogy az iskolának nem érdeke, hogy a tanuló elsőre sikeres gyakorlati vizsgát tegyen.
Arra is van példa, hogy a hétvégi gyakorlati órák többe kerülnek, mint a hétköznapiak, sőt az is lehet, hogy a különböző napszakok díjszabása is eltér egymástól.
Feltétlenül kérdezzünk rá arra, hogy az adott iskolánál – amennyiben menet közben iskolát kívánunk váltani – felszámítanak-e nekünk ún. elállási díjat, illetve hogy az milyen összegű. Ha az esetlegesen fizetendő összeg a tanfolyam árához képest irreálisan magas, jobb, ha sarkon fordulunk.
Különösen fontos! Érdeklődjük meg, hogy az iskola köt-e tanulmányi szerződést a tanulóval. Ha a válasz nemleges, jobban tesszük, ha másik iskolát választunk.