Már tudok vezetni, de…

…van még mit csiszolni a tudásomon

Autóvezetés, gyakorlás - jogosítvánnyal

Ma Magyarországon a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez elvégzendő tanfolyam a legszükségesebb ismeretek átadására korlátozódik. Könnyű belátni, hogy miért: a 30 óra vezetési gyakorlat többre nem elegendő, a kötelezővé tett vezetéstechnikai tréningeket pedig kevesen tudnák megfizetni.
A másik probléma az, hogy a több millió magyar járművezető többsége évente annyira keveset ül volán mögött, hogy akár évtizedekbe is beletelhet, mire eléri 100 000 megtett kilométert – márpedig a szakemberek szerint ennyi minimálisan szükséges a megfelelő rutin elsajátításához.
Főleg a keveset autózókra – de nem csak rájuk – vonatkozik, hogy a megszokottól eltérő útviszonyok között, illetve vészhelyzetben nagy részük vagy egyáltalán nem tudja, hogyan kéne vezetni, vagy ismeretei csak hallomásból származnak.
Több felmérés már arra is világosan fényt derített, hogy nagyon sokan nem tudják megfelelően használni az olyan biztonsági berendezéseket, mint amilyen az ABS vagy az ESP, így azok nem képesek kifejteni tényleges hatásukat.
De azt is érdemes megnézni, hogy hányan fogják például megfelelően a kormánykereket, vagy hogy hányan állítják be optimálisan az ülést.
A fent említett tudásbeli hiányosságok, berögződő rossz szokások akár évtizedekig sem okoznak problémát, de könnyen lehet, hogy már az első pofon végzetes lesz.
És végül: elgondolkodtató, hogy a balesetek több mint 90%-át emberi hiba okozza.

Hol vehetek részt vezetéstechnikai tréningen?

Magyarország egyelőre sajnos jelentősen le van maradva Európa fejlettebb részeitől a vezetéstechnikai központok számát illetően: míg Ausztriában 22, Németországban 57, addig Magyarországon talán 3-4 vezetéstechnikai pálya működött 2008-ban.
A leghíresebb létesítmény a Hungaroring területén található Allianz Vezetéstechnikai Centrum, amelynek négy különböző tesztpályáján gyakorlatilag bármilyen közlekedési helyzetet képesek szimulálni.
A vezetési tudásukat elmélyíteni kívánók számára ajánlható még a Generali-Magyar Autóklub tanpálya, de a főváros közelében, a tököli repülőtér területén is van lehetőség vezetéstechnikai tréningeken való részvételre.
Az említetteken kívül mindenképpen érdemes számításba venni a 2008-ban indult BMW Vezetéstechnikai Tréningeket is.

Mi vár rám ezeken a képzéseken?

A vezetéstechnikai képzések rendszerint több szintűek, azaz van alap- és haladó kurzus. Van olyan cég is, amelynek kínálatában speciális – pl. ifjúsági – tréningek is találhatók.
A képzések időtartama fél vagy egy nap, kivételek ez alól a külföldön tartott különleges – például sivatagi, északi sarkkörön túli – vezetési tréningek, amelyek több napig tartanak. Többnapos tréning keretében sajátíthatóel például a speciális páncélozott, védett személyt szállító járművek vezetése is.
A vezetéstechnikai tréningeken – kivéve a többnapos, speciális kurzusokat – általában a saját autójukkal vesznek részt hallgatók, de van olyan képzés is, ahol lehetőség van autóbérlésre. A többség számára mégis az előbbi megoldás az előnyösebb, hiszen jobb, ha valaki azzal az autóval gyakorolja be a veszélyes helyzetek kezelését, amelyet nap mint nap vezet.
Képzési helytől függetlenül a kurzusok közös vonása, hogy elméleti és gyakorlati részből állnak, a képzést pedig minden esetben magasan képzett szakemberek tartják, akik természetesen egyénenként ki is értékelik az egyes résztvevők teljesítményét, ami segít az esetleges gyenge pontok kiküszöbölésében.

Mennyibe kerül nekem mindez?

A fél-, illetve egynapos vezetéstechnikai tréningek ára jelenleg nagyjából nettó 20 000 Ft-tól indul és kb. nettó 90–120 000 Ft-nál végződik – a legdrágább képzésekért fizetendő díj azonban általában már magába foglalja az autóbérlés díját is.

Az összegek ugyan első látásra nem tűnnek kicsinek, de mindenképpen méltányosak akkor, ha tekintetbe vesszük: egy mai modern autóban már egy kisebb koccanással is nagyobb kárt okozhatunk, így a Casco-biztosítás önrésze is magasabb lehet a kurzus áránál. Nem is beszélve arról, hogy a vezetéstechnikai tréningeken elsajátított tudással személyi sérüléssel járó, vagy akár tragikus kimenetelű baleseteknek is elejét vehetjük.